İçeriğe geç

Bilirkişi Ne Yapamaz

Bilirkişi taraflarla görüşebilir mi?

(2) Bilirkişi, taraflarla görüşmeyebilir; hâkim veya savcı aracılığıyla taraflardan gerekli bilgileri alabilir; hâkim veya savcı, gerek görürse, her iki tarafın da hazır bulunduğu bir ortamda taraflarla görüşebilir.

Bilirkişi yetkileri nelerdir?

Bilirkişinin esas itibariyle dört yetkisi vardır: Ücret ve masrafların ödenmesini isteme yetkisi, bir şey yapmaktan kaçınma yetkisi, bilgi edinme yetkisi ve soruşturma konusu nesne veya kişi hakkında karar verme yetkisi.

Bilirkişi raporunda nelere dikkat edilmeli?

Bilirkişi, raporunu, özellikle mahkemece belirlenen sınırlar içinde, yalnızca esaslı olgulara odaklamalı; kendisine cevap verilmesi istenen somut soruları, soruldukları sıraya göre, tek tek hazırlamalı, bilimsel dayanaklarını açık ve anlaşılır bir şekilde ortaya koymalı ve eksiksiz cevaplandırmalıdır.

Bilirkişinin hukuki sorumluluğu nedir?

HMK m.285’e göre bilirkişinin hukuki sorumluluğu şöyledir: Bilirkişinin gerçeğe aykırı raporuna dayanarak mahkemece kasten veya ağır ihmal sonucu bir karar verilmesi sonucu zarara uğrayan kişi, bu zararın tazmini için devlete karşı tazminat davası açabilir.

Hakim bilirkişi raporuna uymak zorunda mı?

HMK m. 266 vd. Maddeler uyarınca, çözümün özel ve teknik bilgi gerektirdiği hallerde, hâkim bilirkişinin oy ve görüşünü dikkate almaya karar verir. Bilirkişi görüşü hâkimi genellikle bağlamaz.

Bilirkişiler nereye şikayet edilir?

Bilirkişiler mahkeme veya taraflar tarafından suçla itham edilebilir. Bilirkişilerin kişisel görevlerine ilişkin bir diğer kontrol mekanizması, üyesi olduğunuz Adli Komisyona bilirkişi hakkında şikayette bulunmaktır.

Bilirkişi raporundan sonra mahkeme biter mi?

Raporun teslimi ve taraflara bildirim HMK Md. 280 Raporun mahkemeye verilmesi, CMK Md. 67, f. Madde 1, yetkili makama (cumhuriyet savcısı, hâkim veya mahkeme) teslim edilmesini öngörmektedir. Burada mahkeme özellikle sicil dairesi olarak anlaşılmaktadır[22].

Bilirkişi görevden çekilebilir mi?

Birincisi, bilirkişiyi tayin eden mahkeme, hüküm verilinceye kadar her zaman resen bilirkişiyi görevden alabilir (HMK m. 272, f. 2). İkincisi, taraflar böyle bir durumun varlığını yargılamanın her aşamasında ileri sürebilirler.

Bilirkişi delil toplayabilir mi?

(2) Mahkemeye getirilmesi mümkün olmayan ve başka bir yerde bulunan deliller, o yerde karşılıklı hukuki yardımlaşma yoluyla elde edilebilir. (3) Taraflar, delil toplanması veya incelenmesi sırasında hazır bulunabilir ve delil sunma haklarını kullanabilirler.

Bilirkişi raporu geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi tarafından düzenlenen rapor mahkemeye sunulduktan sonra dava dosyasındaki taraflara tebliğ edilir. Taraflar, rapor tebliğ edildikten sonra kanunda öngörülen süreler içerisinde rapora ilişkin görüşlerini ve itirazlarını bildirebilir, eksik kısımları belirtebilir ve ek rapor düzenlenmesini isteyebilirler.

Bilirkişi raporu e-devlette görünür mü?

Uzmanlar, UYAP Bilgi Sisteminde uzman olarak tanımlandıktan sonra e-Devlet Kapısı üzerinden e-imza veya m-imza kullanarak UYAP Uzman Portal Bilgi Sistemine giriş yapabilirler.

Bilirkişi kusur tespiti yapabilir mi?

Bilirkişiler hakimlerin yerini tutamaz, hatayı ve oranını belirleyemez! Bilirkişiler hakimlerin yerini tutamaz, hatayı ve oranını belirleyemez! TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu’nun 6 Şubat depremleriyle ilgili davalarda bilirkişi incelemelerine ilişkin 26 Haziran 2024 tarihli açıklaması.

Bilirkişiye dava açılabilir mi?

Doktrin, kanun hükümlerine göre atanan bilirkişinin geçici yardımcı hâkim olduğunu belirtmektedir[4]. HMK Md. 46’ncı maddede düzenlenen hükme benzer şekilde, HMK Md. § 285 vd., bilirkişilerin hukuki sorumluluğu altında devlete karşı tazminat davası açılabileceğini belirlemiştir.

Bilirkişinin etik yükümlülükleri nelerdir?

BİLİRKİŞİNİN GÖREVLERİ Bazı durumlarda bilirkişilik görevini üstlenme görevi, daveti kabul etme görevi, yemin etme görevi, bilgi verme görevi, gerçeği açıklama görevi, tarafsız olma görevi, görevini sadakatle ve vicdanına uygun şekilde yerine getirme yükümlülüğü, Daha fazla makale…

Bilirkişi ücretini kim öder hukuk?

Ceza yargılamasında, hakim kendi inisiyatifiyle bir bilirkişi atayabilir. Ya da taraflar tarafsız bir bilirkişinin atanmasını talep edebilir. Bilirkişi ücreti ilk olarak savcı tarafından ödenir. Daha sonra, haksız olduğu kanıtlanan taraf bilirkişi ücretini diğer ödemelerle birlikte devlet hazinesine öder.

Bilirkişi görüşü geldikten sonra ne olur?

Bilirkişi, görevlendirme yazısının kendisine tebliğinden itibaren on beş iş günü içinde raporunu hazırlayıp sunmakla yükümlüdür. Ancak işin niteliği, raporun belirtilen süre içinde hazırlanmasını imkânsız kılıyorsa, bilirkişiye on beş iş günü ek süre verilebilir.

Avukat karşı taraf ile görüşebilir mi?

Avukatlar arasındaki “özel” olarak işaretlenen yazışmalar, yazarın izni olmadan açıklanamaz. 31. Avukat, yalnızca karşı tarafın avukatıyla görüşebilir.

Bilirkişinin etik yükümlülükleri nelerdir?

BİLİRKİŞİNİN GÖREVLERİ Bazı durumlarda bilirkişilik görevini üstlenme görevi, daveti kabul etme görevi, yemin etme görevi, bilgi verme görevi, gerçeği açıklama görevi, tarafsız olma görevi, görevini sadakatle ve vicdanına uygun şekilde yerine getirme yükümlülüğü, Daha fazla makale…

Bilirkişi yerinde inceleme nasıl yapılır?

(1) Mahkemeye sunulması zor veya meşakkatli olan belgeler, hâkim veya onun görevlendireceği bilirkişi tarafından yerinde incelenir veya mahkemeye sunulan bu belgelerin örnekleri asıllarıyla karşılaştırılır. İnceleme sonunda bir rapor düzenlenir ve gerektiğinde asıl belge, uygun teknik araçlar kullanılarak tutanağa geçirilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

şişli escort