Sultandağı ismi nereden gelir?
Bölge antik çağlardan beri yerleşim yeri olmuştur ancak eskiden İshaklı olarak bilinen şu anki kasaba Selçuklu prensi İshak Bey tarafından kurulmuş ve onun adını almıştır. Sultandağı adı Selçuklu Sultanı’nın Bizanslılarla savaşırken orduları için kale olarak kullanmasından gelmektedir. Bölge antik çağlardan beri yerleşim yeri olmuştur ancak eskiden İshaklı olarak bilinen şu anki kasaba Selçuklu hükümdarı İshak Bey tarafından kurulmuş ve onun adını almıştır. Sultandağı adı Selçuklu Sultanları’nın Bizanslılarla savaşırken orduları için kale olarak hizmet etmesinden gelmektedir.
Sultandağı neyi meşhur?
Dünyaca ünlü Napolyon kirazı ve diğer birçok kiraz türü bu dağın eteklerinde yetişir. Aynı zamanda Akşehir Gölü havzası, Eğirdir Gölü ve Beyşehir Gölü havzalarını ayırır.
Sultandağı’nın kaç köyü var?
Nüfus. İlçe; 2 belde, 11 köy ve 18 mahalleden oluşmaktadır.
Afyon Sultandağı kaç metre?
1.
Afyonda hangi beylikler vardı?
Sahib Ataoğulları II Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti’nin yıkılmasından sonra Afyonkarahisar ve çevresinde kurulmuştur. O dönemin Anadolu beyliklerinden biridir. Anadolu Selçuklu Devleti’nin veziri Sahib Ata Fahreddin Ali’nin oğulları tarafından kurulan beylik, 1275-1341 yılları arasında varlığını sürdürmüştür.
Afyon hangi ilden ayrıldı?
Afyonkarahisar 1917 yılına kadar Bursa’ya bağlı kalmış, I. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru ise bağımsız bir vilayet olmuştur.
Sultandağında ne yenir?
Ne yenir: Yörede hala geleneksel yöntemlerle hazırlanan börek, bükme, eskikukuş, lokul gibi hamur işleri yenmeden geçilmemesi gereken bir lezzettir. Hemen hemen hepsinin hamurunda haşhaş ezmesi ve bazen de tahin bulunur.
Afyon ne ile meşhur?
Afyonkarahisar, Türkiye’nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle ünlüdür. Bu şehirde denemeniz gereken başlıca lezzetler şüphesiz sosis, kaymak ve lokumdur.
Afyon çay neyi meşhur?
İlçemizin kuruluşundan bu yana önemli bir gelir kaynağı olarak bilinen vişne bitkisidir. Meyve suları, tatlılar ve kompostolar gibi birçok tarife lezzet katar. İlçemizde geleneksel olarak her yıl vişne festivali kutlanmaktadır.
Sultandağı Kaymakamı kimdir?
Kaymakamımız Tunahan NAS, Ankara’ya Sultandağı İlçe Jandarma Komutanı olarak atanan Üsteğmen Emre ŞAHİN’e ilçemizdeki hizmetlerinden dolayı başarı belgesi takdim etti. Üsteğmenimize ilçemizdeki görevini başarıyla tamamlamasından dolayı teşekkür ediyor, yeni görevinde başarılar diliyoruz.
Sultan dağında buzul var mı?
Buzluk Mağarası, Sultandağı ilçesi Dereçine beldesinin güneyinde, 2. yüzyıldan kalma Sultan Dağları’nda yer almaktadır.
Sultandağı Kervansarayı kime ait?
İshaklı Han, Sâhib Ata Han veya Sâhip Ata Han, Afyon-Konya yolu üzerinde, eskiden İshaklı olarak bilinen bugünkü Sultandağı ilçesinde bulunan, Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus döneminde yaptırılan bir kervansaraydır.
Sultan Dağ nereli?
Açıklamada, 23 Haziran’da çıkan çatışmada “Beritan Nurhak Çiya” kod adlı Sultan Dağ’ın hayatını kaybettiği belirtildi. 2002 yılında Van’da örgüte katıldığı belirtilen Dağ’ın, Mardin-Ömerli nüfusu arasında kayıtlı olduğu bildirildi.
Sultan Dağları nasıl oluşmuştur?
Kambriyen ve Karbonifer dönemlerinde alçak kayalardan oluşmuştur. Kambriyen döneminde kıtalar kuzeye doğru hareket ettiğinden, bugünkü kıtaların genel görünümü Kambriyen döneminin sonlarına doğru oluşmuştur. Sultan Dağları’nın batı etekleri Beyşehir Gölü’nün kaynak alanıdır.
Afyon Şuhut hangi Türk boyundandır?
Bizans döneminde “cfut” olan ismi değiştirilerek önce “çıfut” olmuş, Türk hakimiyetine geçince (1219) İslam askerleri arasında o zamanki Şeyh Şuhudi Ömer Efendi’ye atfen “şuhut” ismi verilmiştir. Şuhut, 1150 yılında Orta Asya’nın güneyinden göç eden Akan kabilesine mensup Türkler tarafından Türk hakimiyeti altında kurulmuştur.
Afyon Dinar hangi Türk boyundandır?
Osmanlı döneminde adı Geyikler (Yüregir veya Salur kabilesinin Geyikler topluluğundan adını almıştır) olan Dinar, Orta Asya’dan gelip buraya yerleşen Kitiş Bey’in oğlunun adı olan Dinar Bey’den adını almıştır. Oğuz kabilesinde görev yapan bazı aşiret mensupları ve teğmenler yaptıkları işlere göre isimlendirilmiştir.
Emir Dağı nerede?
Emir Dağları, Afyonkarahisar il sınırlarının doğu-kuzeydoğusunda ve Emirdağ ilçesi ile Eber Gölü arasında yer alır. Emir Dağları’nın yüksekliği genellikle kuzeyden güneye doğru artar.